maanantai 10. huhtikuuta 2017

Betonitöitä

Betonitöiden tekeminen on kivaa puuhaa. Betonitöiden tekeminen ajoittuu kesään, koska niitä ei voi oikein tehdä kuin ulkona. Olen tehnyt betonista ruukkuja, laattoja, kynttilänjalkoja, betonisaappaita, betonilehtiä ja pieniä koristeita. Betonina olen käyttänyt S 30, koska se soveltuu mielestäni parhaiten näihin tarkoituksiin. Olen tehnyt ruukkuja vanhoista froteepyyhkeistä ja pitsiliinoista. Pyyhkeiden tulee olla mieluiten matalanukkaista. Muista käyttää hanskoja kun käsittelet betonia.  Mielellään myös hengityssuoja.
Betoniruukut: Pyyhe leikataan neliön muotoon. Siinä tarkoitus on, että betonista tehdään mahdollisimman löysää. Pyyhkeet uitetaan betonivellissä. Aseta pyyhe kuivumaan ylösalaisin esim ruukun tai ämpärin päälle. Nosta astia jonkin korkean astian päälle niin että pyyhe pääsee laskeutumaan vapaasti alas. Anna kuivua muutaman päivän. Halutessasi voit maalata valmiin ruukun.
Betonisaappaat: Tähän soveltuu vanhat saappaat. Lasten pienistä kumppareista tulee tosi söpöt. Valmista betoni ohjeen mukaan. Laita betonia saappaaseen. Kopauta saapasta välillä, että kura menee ihan kärkeen asti, eikä jää ilmakuplia. Anna kuivua n viikon ja sen jälkeen leikkaat kumpparin pois betonin päältä.
Betonilaatat: Itse tein pyöreitä pitsilaattoja foliovuokiin. Voitele ensin vuoka ruokaöljyllä. Asettele pitsi vuoan pohjalle. Itse käytin kuviollista huopaliinaa, josta leikkasin sopivia paloja. Laita ruokaöljyä myös pitsin päälle. ( irtoaa paremmin betonista ). Laita kerroksittain betonia ja väliin rautaverkkoa. Näin saat laatoista kestäviä.
Kynttilänjalat: Muotiksi käy esim muoviastiat, tukeva pahvirasia, muovipullot ym. Jos haluaa betonin pinnalle pisikoristelun niin siiihen käy esim pitsit, muovipintainen kohotapetti, kohokuvioiset kerniliinat. Koriste pitää asettaa ensin astian sisäpuolelle. Koristelun voi tehdä myös jälkikäteen valmiiseen työhön esim erilaisilla nauhoilla ja helmillä. Kaada laasti muottiin. Jos haluat kolon työn keskelle, niin laita työn päälle pienempi astia ja paina sitä betoniin, niin että saat sopivan kolon. Kiinnitä astia esim maalarinteipillä kiinni.  Kopistele astiaa alustaa vasten, niin että sieltä lähtee ilmakuplat pois. Kannattaa kopistella kauan. Anna työn kuivua vähintään vuorokausi, ennekuin postat astian betonin päältä. Jatka kuivattamista.
Betonitöiden ohjeita löytyy netistä.


2 kommenttia:

  1. Betonikin näyttää taipuvan moneksi. Upeita töitä! Anne

    VastaaPoista
  2. Näitä pitää kyllä tehdä kesäksi. Tulee tosi nättejä! T. Aini

    VastaaPoista